Wanneer kies je voor mediation bij (echt)scheiding?

Als je je relatie beëindigt of gaat scheiden, komt er veel op je af. Je hebt vragen over nu en de toekomst en moet allerlei zaken regelen. Waarschijnlijk kan je hierbij wel wat hulp gebruiken. Is mediation voor jou de juiste vorm?

Mediation past bij je als:

  • je de wil hebt er samen uit te komen
  • je zelf wil beslissen over de afspraken die je maakt
  • je allebei tevreden wil zijn over de gemaakte afspraken
  • je goedkoper uit wil zijn dan bij een advocaat

Een scheiding niet alleen een juridisch, maar ook een emotioneel proces is. Een mediator heeft aandacht voor beide elementen en bewaakt de balans. Je wordt stap voor stap meegenomen in alles wat geregeld moet worden.

De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een convenant. Als er kinderen betrokken zijn wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld. Als beide partijen het eens zijn over de gemaakte afspraken, wordt er een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Tot slot volgt inschrijving van de beschikking bij de burgerlijke stand en daarmee is de scheiding formeel een feit.

Samen maak je afspraken over:

  • de (boedel)verdeling
  • de financiën
  • de zorg voor de kinderen

Duur traject

Het (juridisch) proces van een scheiding duurt gemiddeld tussen de 2 en 4 maanden. De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van je situatie en het tempo waarin je afspraken kunt maken. Elke scheiding is maatwerk. Bij een scheiding zonder kinderen is bijvoorbeeld geen ouderschapsplan nodig, dat scheelt tijd en dus geld.
Vaak zijn 4 tot 6 bijeenkomsten van 1,5 uur nodig. Daarnaast heeft de mediator werkzaamheden achter de schermen, zoals het opstellen van een convenant, een ouderschapsplan, een alimentatieberekening en de procedure bij de rechtbank. Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting van de kosten gemaakt.

Let op:
– voor lagere inkomens is subsidie (toevoeging) mogelijk vanuit de overheid. De Raad voor Rechtsbijstand (www.rechtsbijstand.nl) regelt deze gesubsidieerde mediation en rechtsbijstand.
– kosten voor mediation worden steeds vaker door een rechtsbijstandsverzekering vergoed.

Hoe beter de komma, hoe beter de punt.