Wanneer kies je voor arbeidsmediation?

In elke organisatie waar mensen met elkaar samenwerken kan een conflict voorkomen. Het begint vaak klein, met een meningsverschil of irritatie. Natuurlijk is niet elk incident een arbeidsconflict, maar een incident kan zich wel ontwikkelen tot een conflict, beetje bij beetje. En ineens is er dan die spreekwoordelijke druppel en rijst de vraag of je niet eerder had moeten ingrijpen.

Bij conflicten op de werkvloer kun je denken aan conflicten:

  • tussen twee collega’s
  • binnen een team
  • tussen werknemer en werkgever

De oorzaken van een arbeidsconflict zijn divers en vaak een combinatie van factoren. Denk aan verschillende karakters, werkdruk of een verschil van inzicht of aanpak. Conflicten op de werkvloer kunnen leiden tot productiviteitsvermindering, verlies van werkplezier en uitval in de vorm van ziekteverzuim of ontslag. Door de inzet van arbeidsmediation kan je conflicten aanpakken en zeker zo belangrijk: in de toekomst voorkomen.

Arbeidsmediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij de partijen die met elkaar in conflict zijn, gezamenlijk werken aan afspraken en oplossingen met betrekking tot hetgeen hen verdeeld houdt. De mediator begeleidt het proces en is onafhankelijk, onpartijdig en gehouden aan een geheimhoudingsplicht.

Inzet van arbeidsmediation is goedkoper en sneller dan juridische procedures. Het uitgangspunt is een duurzame oplossing waar alle partijen tevreden mee zijn. Als partijen overeenstemming hebben bereikt, worden de afspraken daarover vastgelegd in een eindovereenkomst die door alle betrokken partijen wordt ondertekend.

Hoe beter de komma, hoe beter de punt.